higginbotham studio
architecture + interior design

News

Mandalay Underway - Construction Update

IMG_6896.jpg

Mandalay

Underway

heritage subdivision

Late in 2018, Batiment Constructions commenced construction on Mandalay I & II, our delicate refurbishment, integration and new build surrounding the historic Mandalay terrace.

The rooms of the original terrace, now over 107 years old, have been carefully integrated into the design of the subdivision. The newly created lot on the North half of the site has been designed as a “contemporary” terrace to mimic and compliment the beautiful proportions of the Victorian era building, while also using new materials to sit in contrast and enhance the presence of the existing structure.

The beauty of this project lay in the remnant garden space that was left on the North half of the site. The beautiful old terrace sat alone and stoic, missing the rest of it’s row. Surrounded by a large land holding with small single storey revival Queen Anne cottages to the south and single storey Italianate homes to the north, here presented the visionary clients an opportunity to propose something completely new, yet entirely at home with the terrace typology.

Carefully inserting the new structure within the old.

Carefully inserting the new structure within the old.

It became apparent, through a lengthy Council consultation process, involving a Pre-DA meeting and DA (Development Application), that the new building had to not only contrast the existing, but also sit back further from the street to acknowledge the historic contribution of the terrace form to the streetscape.

Toothed brickwork. The first signs of the living spaces of Mandalay I & II.

Toothed brickwork. The first signs of the living spaces of Mandalay I & II.

The rear of the project will consist of an expansive living space that opens onto a paved terrace and vegetated garden. A further two levels over will house the more private functions of bedrooms, study and bathrooms. It was important from the outset to ensure each terrace had equitable share of internal spaces - very similar to how terraces were planned and built in the early parts of the 20th century.

Morning sunlight reaches into the shell of the new living spaces.

Morning sunlight reaches into the shell of the new living spaces.

An old space… the home of the new guest room.

An old space… the home of the new guest room.